نویسندگان مقاله یاد شده بر الزام پایبندی به توافقهای بینالمللی تاکید کردهاند. آنها بر این باورند که جامعه جهانی باید از پیمانها و توافقهای بینالمللی از جمله پیمانهای زیستمحیطی، بازرگانی آزاد و تجارت جهانی و همچنین توافقهای امنیتی از نوع توافق هستهای کشورهای پنج به اضافه یک با ایران دفاع کند. هایکو ماس و ژان ایو لودریان گفتهاند که پشتیبانی از مصالح ملی الزاما با حمایت از حقوق بینالملل و مصالح جهانی مغایرت ندارد. به باور نویسندگان مقاله، کشورهایی که باوری به قانون زورمحور در سیاست بینالملل ندارند، باید با اتحاد با یکدیگر مانع از به مخاطره افتادن نظم جهانی قانونمحور و متکی بر اصول پایهای گردند. آنها گفتهاند که پایبندی به حقوق بشر از جمله این اصول است. در مقاله تکمیلی روزنامه “زوددویچه” همچنین به خروج آمریکا از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد اشاره شده و تاکید شده است که جهان باید با تلاشی مشترک مانع از شروع یک مسابقه تسلیحاتی جدید در سطح جهانی گردد.
انتقاد تند وزرای خارجه آلمان و فرانسه از سیاست خارجی آمریکا
دویچه وله ـ 14.02.2019
در آستانه برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ وزیران خارجه آلمان و فرانسه از سیاست خارجی آمریکا انتقاد کردند؛ انتقادی تند اما پوشیده. به باور هایکو ماس و ژان ایو لودریان، پاسخ چالشهای بزرگ جهانی “ناسیونالیسم و قلدرمآبی” نیست.
مناسبات بینالمللی پیچیده شده است. نظم جهانی مبتنی بر رویکردی چند جانبه و اشتراکمحور به مخاطره افتاده است. اعتمادپذیری و پایبندی به قراردادهای بینالمللی خدشهدار شده است. گرایشهای ناسیونالیستی و زورمحور در سیاستهای بینالمللی به گونه خطرناکی تقویت شده است. اینها رئوس انتقادهای هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان، و ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه هستند.
روزنامه آلمانی “زوددویچه” روز پنجشنبه ۲۵ بهمن (۱۴ فوریه) اقدام به انتشار مقاله مشترک وزیران امور خارجه دو قدرت بزرگ اروپا، آلمان و فرانسه نموده است. این مقاله با عنوان “اگر ما نه، پس چه کسی؟” نگاهی دارد به چالشهای بزرگ سیاست بینالملل.
در مقاله نویسندگان مهمان “زوددویچه” از سیاستهای دونالد ترامپ در عرصههای گوناگون انتقاد شده است. انتقادی که گرچه بر رویکردی منطقی استوار است، انتقادی تند ارزیابی میشود.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
این در حالی است که در کل مقاله یاد شده، نامی از رئیس جمهور و دولت آمریکا به میان نمیآید. از این منظر باید گفت که این انتقاد تند، در عین حال انتقادی پوشیده است.
روزنامه “زوددویچه” در مقاله دیگری که پیرامون مقاله مشترک ماس و لودریان نوشته شده، ابایی از آوردن نام آمریکا و دونالد ترامپ ندارد. در مقاله مکمل “زوددویچه”، محورهای طرح شده در مقاله مشترک نویسندگان بلندمرتبه به اختصار آمده است.
موتور تغییر
وزیران امور خارجه دو کشور آلمان و فرانسه در مقاله پیشگفته از بحران عمیق حاکم بر نظم چند جانبه جهانی سخن گفتهاند؛ بحرانی که به باور آنها از زمان پایان جنگ جهانی دوم به این سو بیسابقه بوده است.
ماس و لودریان در مقاله خود تاکید کردهاند که دو کشور آلمان و فرانسه پیشقدم شدهاند تا با همراهی کشورهایی که رویکرد مشابهی به سیاست خارجی دارند، برای این بحران و چالشهای ناسیونالیستی و زورمحور برخی از کشورها چارهجویی کنند.
وزیران امور خارجه آلمان و فرانسه اعلام کردهاند که این دو کشور میتوانند همچون موتور این تغییر علیه سیاستهای ملیگرایانه برخی از قدرتها عمل کنند.
به باور نویسندگان این مقاله، حضور آلمان در دو سال ۲۰۱۹ و ۲۰۱۲۰ در شورای امنیت سازمان ملل، در همراهی با فرانسه، میتواند بستری مناسب برای مقابله با “سیاستهای تکروانه و قلدرمآبانه کسانی که به قانون برخاسته از زور باور دارند”، فراهم کند.
توافق هستهای با ایران و سایر پیمانها
نویسندگان مقاله یاد شده بر الزام پایبندی به توافقهای بینالمللی تاکید کردهاند. آنها بر این باورند که جامعه جهانی باید از پیمانها و توافقهای بینالمللی از جمله پیمانهای زیستمحیطی، بازرگانی آزاد و تجارت جهانی و همچنین توافقهای امنیتی از نوع توافق هستهای کشورهای پنج به اضافه یک با ایران دفاع کند.
هایکو ماس و ژان ایو لودریان گفتهاند که پشتیبانی از مصالح ملی الزاما با حمایت از حقوق بینالملل و مصالح جهانی مغایرت ندارد.
به باور نویسندگان مقاله، کشورهایی که باوری به قانون زورمحور در سیاست بینالملل ندارند، باید با اتحاد با یکدیگر مانع از به مخاطره افتادن نظم جهانی قانونمحور و متکی بر اصول پایهای گردند. آنها گفتهاند که پایبندی به حقوق بشر از جمله این اصول است.
در مقاله تکمیلی روزنامه “زوددویچه” همچنین به خروج آمریکا از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد اشاره شده و تاکید شده است که جهان باید با تلاشی مشترک مانع از شروع یک مسابقه تسلیحاتی جدید در سطح جهانی گردد.