جرج اورول را میتوان یکی از مدافعان و سخنگویان قربانیان فاشیسم و توتالیتاریسم قرن گذشته دانست. او در رمانهایش به افشای دیکتاتوری نظام های فاشیستی ، امپریالیستی ، استالینیستی و دیگرنظام های اتوریته پرداخت . در آثار اورول بحرانهای اجتماعی سیاسی نیمه اول قرن 20 مشاهده میشود . او در آنجا به روش استعماری حکومت نمودن دولت انگلیس در آسیای شرقی اعتراض کرد . اورول در رمانهایش به بن بست اخلاقی حاکمیت استعمار انگلیس نیز اشاره میکند . بخش دیگری از آثار اورول همدردی با قربانیان جامعه طبقاتی بورژوایی است . او نظری انتقادی سیاسی نسبت به مدرنیته آنزمان نیز داشت و به نقد خطر تهدیدکننده کنترل شدید فرد در جوامع دیکتاتوری پرداخت .دو رمان او از درون سه ایدئولوژی فاشیسم ، لیبرالیسم ، و استالینیسم به افشاگری می پردازند . رمان “مزرعه حیوانات ” و رمان ضد اتوپی و آینده نگر ” 1984 ” از جمله بهترین شاهکارهای ادبیات اجتماعی و انتقادی ضد دیکتاتوری قرن 20 هستند .
رمان های جرح اورول ، خاطرات فضای دیکتاتوری .
علی شاه سلطانی ـ 08.08.2016
تماس /
Falsaf@web.de
جرج اورول ، رمان نویس و معترض اجتماعی .
George Orwell 1903 – 1950
نام واقعی جرج اورول ، نویسنده انگلیسی ، اریک آرتور- بلیر است . او در 30 سالگی نام اورول را که اسم رودخانه ای در بریتانیا است برای خود برگزید . اورول در سال 1903 در شهر مطهری هند، بنگلادش امروزی ، که آنزمان مستعمره انگلیس بود ، بدنیا آمد و در سال 1950 در سن 47 سالگی بر اثر ابتلا به بیماری سل در لندن درگذشت .
اورول بدلیل اعتراض به سیاست استعماری انگلیس و نوشتن رمان انتقادی ” روزهای برمه ای ” از اداره پلیس استعماری انگلیس در کشور برمه اخراج شد . بعد از ترک برمه ، در لندن و پاریس یک زندگی کارگری ، آواره و بی خانمان را از سر گذراند .
اورول در جنگ داخلی اسپانیا نیز در کنار یک گروه تروتسکیستی علیه فاشیسم جنگید . او در این رابطه رمان ” کاتالونی من ” را نوشت . گرچه وی خودرا سوسیالیستی آزادیخواه میدانست، چپها او را ولی تروتسکیست نامیدند .
اورول ، روزنامه نگار ، رمان نویس ، و نویسنده مقالات سیاسی است که رمانهای اجتماعی انتقادی مهمی نیز نوشت . منتقدین چپ تضادهای شخصی و درونی اورول را محصول شرایط زندگی تاریخی او میدانند و اشاره میکنند که وی فرزند دوره استعمار انگلیس بود که در شبه قاره هند بدنیا آمد ، سوسیالیست شد ، علیه فاشیسم جنگید ، از استالینیسم سرخورده شد ، در جنگ داخلی اسپانیا مجروح شد و در میانه سالی درگذشت .
جرج اورول را میتوان یکی از مدافعان و سخنگویان قربانیان فاشیسم و توتالیتاریسم قرن گذشته دانست.
او در رمانهایش به افشای دیکتاتوری نظام های فاشیستی ، امپریالیستی ، استالینیستی و دیگرنظام های اتوریته پرداخت .
در آثار اورول بحرانهای اجتماعی سیاسی نیمه اول قرن 20 مشاهده میشود . او در آنجا به روش استعماری حکومت نمودن دولت انگلیس در آسیای شرقی اعتراض کرد . اورول در رمانهایش به بن بست اخلاقی حاکمیت استعمار انگلیس نیز اشاره میکند .
بخش دیگری از آثار اورول همدردی با قربانیان جامعه طبقاتی بورژوایی است . او نظری انتقادی سیاسی نسبت به مدرنیته آنزمان نیز داشت و به نقد خطر تهدیدکننده کنترل شدید فرد در جوامع دیکتاتوری پرداخت .
دو رمان او از درون سه ایدئولوژی فاشیسم ، لیبرالیسم ، و استالینیسم به افشاگری می پردازند . رمان “مزرعه حیوانات ” و رمان ضد اتوپی و آینده نگر ” 1984 ” از جمله بهترین شاهکارهای ادبیات اجتماعی و انتقادی ضد دیکتاتوری قرن 20 هستند .
رمان مزرعه یا قلعه حیوانات جرح اورول رمانی است ضد استالینیستی . او در آنجا به انتقاد از روشنفکرانی میپردازد که بعد از بقدرت رسیدن ، اصول اخلاقی و انقلابی را زیر پا میگذارند و مثل حاکمان پیشین، فاسد و مبتذل میشوند .
رمان ضد اتوپیستی ” 1984 ” جرج اورول یکی از کلاسیک های مدرن ادبیات جهانی است که در کنار رمان ” جهان زیبای جدبد ” آلدوس هوکسلر، مهمترین رمان آنتی اتوپی قرن 20 بود و در باره فاشیسم هیتلری میباشد .
اورول مینویسد در حکومتهای توتالیتر و تمامیت گرا ، روشنفکران را یا بقتل میرسانند و یا به سکوت وادار میکنند و یا آنها را مجبور میکنند که استعدادهای خودرا بفروشند . قهرمانان غالب آثار او از اقشار پایین جامعه هستند که برای فرار از فشار سرمایه داری به رمانتیک خیالی گذشته پناه میبرند .
اورول از شرایط دیکتاتوری شکایت میکند که حتی مهاجرت درونی روشنفکران را نیز تاب نمی آورند و آنان را حتی در رختخواب هم تعقیب میکنند . وی میگفت وجود مذهب زمانی غیر ضروری است که دشمن دیگر نیاز به ریختن اشک رنجبران نداشته باشد . دولت انگلیس گویا سالها پیش فاش ساخت که جرج اورول در جوانی مدتی مامور مخفی امنیتی آن بوده .
از جمله آموزگاران ادبی اورول – زولا ، سویفت ، دفو، جویس ، دیکنز ، گئورگه مور ، و مکتب ادبی ناتورالیسم بودند . از جمله آثار وی – مزرعه حیوانات – رمان اتوپیستی 1984 – کاتالونی من – روزهایی در برمه – خیابانی به روستا – بگذار اسپیدها پرواز کنند – چرا می نویسم – سرکشی برای تنفس – در درون والس – شلیک به فیل – یک دختر روحانی – و زندگی تکاندهنده ، هستند .
تماس /
Falsaf@web.de
____________________________________________
محبوب ترین مطالب برای موضوع تاریخ، فرهنگ و هنر
- ده کتاب، ده فیلم؛ اقتباسهای مشهور سینمای ایران – 1,239 views
- ابوالفضل جورابچی: از دفتر خاطرات یک پزشک – 1,157 views
- سووشون: تصویرگر «سرنوشت مکرر محتوم» ایرانی – 995 views
- محمدعلی سپانلو، “شاعر تهران” درگذشت – 981 views
- ایران قلم فرارسیدن نوروز و سال ۱۳۹۴ خورشیدی را تبریک می گوید – 764 views
- نصرت شاد: آنارشیست ها اهل سلام و تعارف نیستند – 677 views
آرشیو موضوع : تاریخ، فرهنگ و هنر
از رمانتیسم جنگ تا استتیک فاشیسم .
آدرنو میگفت او گرچه نویسنده ای بدطینت بود ولی رویاهایش شبیه چپ ها بودند . یونگر میخواست عقلگرایی و انسانیت را با کمک استتیک و زیبایی های احساسی از میدان بدر کند . او در آثارش بجای تشویق ایده آلهای انسانی ، قهرمان پروری را تشویق می نمود . به نقل از منتقدین ادبی، او در کتاب “رعد …
- 77 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۱۰ مرداد ۱۳۹۵ , ساعت ۲۱:۲۹
- ادامه مطلب
ـ چرا سلاح بدستان از گیتار بدستانی مثل او وحشت دارند؟
بعد از متحد شدن دو آلمان و انحلال سازمان امنیت آلمان شرقی فاش شد که پرونده امنیتی بیرمن به هشت هزار صفحه میرسد که درباره زندگی شخصی و فعالیتهای اجتماعی او بود ، در حالیکه مجموعه آثار این شاعر معترض و روشنگر آنزمان 53 ساله ،به این حجم نبودند . “بیرمن “از موضع چپ لیبرال مدعی بود که …
- 104 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۲۵ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۱۹:۱۳
- ادامه مطلب
تظاهرات مجاهدین خلق در زمان نمایش خانه دوست کجاست در پاریس
تظاهرات مجاهدین خلق در زمان نمایش خانه دوست کجاست در پاریس سیدمحمد بهشتی (مدیرعامل اسبق بنیاد سینمایی فارابی) برای اولین بار به روند ساخت و نمایش فیلم خانه دوست کجاست اشاره کرده است. به گزارش خبرنگار ایلنا؛ سیدمحمد بهشتی در نوشتاری که در اختیار …
- 187 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۱۵ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۱۸:۵۱
- ادامه مطلب
بازتاب گسترده درگذشت عباس کیارستمی در رسانههای جهان
عباس کیارستمی داستان سرایی اسرارآمیز و دقیق از ذات بشر و روابط انسانی بود؛ کارگردانی که داستانهایش به نحوی در دنیای واقعی میگذشت اما از دنیای واقعی نبود. فیلمهای عباس کیارستمی به آسانی معنی خود را نمایان نمیکردند و مملو از آرامشی مراقبه گونه، اندوه و تاملات بودند. کیارستمی یک سینمای داستانی-رئالیستی را پدید آورد که اغلب در …
- 81 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۱۵ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۱۵:۳۲
- ادامه مطلب
رمان های کارل مای و خاطرات چریک آلمانی
ارنست بلوخ فیلسوف و منقد ادبی میگفت آثار کارل مای بخشی از ادبیات آرمانگرایی رویایی است که کوشش میکند عطش آرزوهای غیر ممکن محرومین و جوانان رمانتیک را ارضا کند . جامعه شناسان دلیل موفقیت آثارش را به سبب خشونت زندگی ماشینی مدرن میدانند که انسانها را در محیط کار و در زندگی روزمره جوری بخود مشغول نموده …
- 113 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۱۴ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۱۹:۲۷
- ادامه مطلب
شب بزرگ سینمای ایران در جشنواره مسکو
دختر آخرین ساخته میرکریمی، موفق شد جایزه بهترین فیلم جشنواره مسکو را از آن خود کند؛ همین طور جایزه بهترین بازیگر مرد برای فرهاد اصلانی و همچنین جایزه فیلم برگزیده تماشاگران. میرکریمی که چندین بار در جشنواره مسکو شرکت کرده، برای مخاطبان روس، فیلمساز نامآشنایی است؛ فیلمسازی که پیشتر هم با فیلم «به همین سادگی»، جایزه بهترین …
- 75 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۱۳ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۲۱:۰۱
- ادامه مطلب
والتر بنیامین ، خودکشی روشنفکر رادیکال
بنیامین میگفت نقد باید بدون تعارف و جدی باشد و نه دوستانه و چاپلوسانه . او بعدها در دههای 60 و 70 قرن گذشته یکی از متفکرین جنبش جوانان غرب گردید . مارکسیسم خصوصی او را از نوع برشت ، آدرنو ، لوکاچ ، بلوخ ، و هورکهایکر میدانند . بنیامین نویسنده را یک کارگر روشنفکر میدانست که …
- 82 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۱۳ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۱۱:۱۴
- ادامه مطلب
ریشهیاب زبان آلمانی
۲۷ ساله بود که اولین چاپ واژهنامه ریشهیاب زبان آلمانی را منتشر کرد که تا کنون به چاپ ۲۵ رسیده و مهمترین اثر در نوع خود و مورد قبول همه فرهیختگان آلمان است. کلوگه برای ادامه این کار از سال ۱۹۰۰ به مدت ۱۴ سال مجلهای با عنوان “پژوهش در واژههای آلمانی” (Deutsche Wortforschung) منتشر میکرد که هم …
- 132 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۲ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۱۱:۱۱
- ادامه مطلب
روایتی از فیش حقوقی مهندس بازرگان در دوران نخستوزیری
مهندس هاشم صباغیان وزیر کشور دولت موقت در خاطرهای از مهندس بازرگان مینویسد:” چندماه از نخستوزیری مهندس مهدی بازرگان گذشته بود که فیش حقوقی ایشان از حسابداری نخست وزیری رسید. بازرگان نگاهی به آن افکند و گفت: مگر این مردم چند بار باید به من حقوق بدهند من حقوق بازنشستگی را از دانشگاه دریافت میکنم و آن نتیجه …
- 120 views
- ثبت یک دیدگاه
-
منتشر شده در : ۲ تیر ۱۳۹۵ , ساعت ۱۰:۴۲
- ادامه مطلب
شاعر جهان وطن پاسپورت نداشت
ناظم حکمت همچون نیما یوشیج، پدر شعر نو در ترکیه ، و همچون صمد بهرنگی کوشید تا در میان نسل جوان و روستاها به روشنگری بپردازد . او همچون بیژن جزنی یکی از زندانیان سیاسی مقاوم زندانهای مخوف ترکیه بین سالهای 1950-1938 ، و همچون بزرگ علوی نماینده ادبیات مدرن بخشی از رنجبران جامعه ترکیه بود . وی …