چرا تروریست‌ها، ترور می‌کنند؟

0
1257

برای رسیدن به دلیل و پاسخی برای اقدامات تروریستی، من و محققان موسسه نیو آمریکا (New America) بیش از 300 مورد از پرونده‌های دادگاه افرادی که در آمریکا از یازده سپتامبر 2001 متهم به فعالیت‌های تروریستی بودند را بررسی کردیم. این موارد شامل پرونده‌های تقریباً کوچک مثل کمک مالی اندک به سازمان‌های تروریستی خارجی تا موارد بسیار بزرگ و جدی مانند کشتار بودند. من با خانواده‌ها و دوستان تروریست‌ها و حتی در برخی موارد با خود آن‌ها نیز صحبت کرده‌ام. ثابت‌شده که پاسخ رایج و آسان به این سؤال اشتباه است: اینکه تروریست‌های آمریکا “دیوانه” یا “بد” هستند. از هر ده نفر، تنها یکی از آن‌ها مشکل روانی دارد. همچنین آن‌ها مجرمان حرفه‌ای نیز نبوده‌اند: تنها 12 درصد آن‌ها قبلاً زندانی‌شده‌اند.

نیویورک تایمز بررسی کرد

چرا تروریست‌ها، ترور می‌کنند؟

فرارو ـ 19.06.2016

پیتر برگن؛ پس از یک حمله تروریستی مشابه فلوریدا در روز یکشنبه، یکی از سؤالاتی که مردم دائم می‌پرسند این است: چرا؟ چرا شخصی حاضر می‌شود جان افراد بی‌گناهی که اصلاً نمی‌شناسد را بگیرد؟ این سؤالی است که مدت‌ها است به دنبال جوابش هستم. اما جستجویم مرا با سؤال دیگری مواجه کرده است: آیا پاسخ دادن به این سؤال ممکن است؟به گزارش فرارو به نقل از نیویورک تایمز، برای رسیدن به دلیل و پاسخی برای اقدامات تروریستی، من و محققان موسسه نیو آمریکا (New America) بیش از 300 مورد از پرونده‌های دادگاه افرادی که در آمریکا از یازده سپتامبر 2001 متهم به فعالیت‌های تروریستی بودند را بررسی کردیم. این موارد شامل پرونده‌های تقریباً کوچک مثل کمک مالی اندک به سازمان‌های تروریستی خارجی تا موارد بسیار بزرگ و جدی مانند کشتار بودند. من با خانواده‌ها و دوستان تروریست‌ها و حتی در برخی موارد با خود آن‌ها نیز صحبت کرده‌ام.ثابت‌شده که پاسخ رایج و آسان به این سؤال اشتباه است: اینکه تروریست‌های آمریکا “دیوانه” یا “بد” هستند. از هر ده نفر، تنها یکی از آن‌ها مشکل روانی دارد. همچنین آن‌ها مجرمان حرفه‌ای نیز نبوده‌اند: تنها 12 درصد آن‌ها قبلاً زندانی‌شده‌اند.

متوجه شدم که مجموعه‌ای از عوامل در شکل‌گیری انگیزه این افراد تأثیر دارد. مانند ایدئولوژی مبارزه اسلامی، مخالفت باسیاست‌های خارجه آمریکا با جهان اسلام، حس نیاز به داشتن یک ایدئولوژی یا عضویت در سازمانی که به آن‌ها هدفی بدهد، و داشتن زمینه برای مبارزه اسلامی که معمولاً به دلیل انباشته شدن حس ناامیدی از خود است، مانند مرگ یکی از والدین. برای بسیاری از آن‌ها، عضویت در یک گروه تروریستی و یا انجام یک حمله به آن‌ها اجازه داده قهرمان داستان خود باشند.

اما در هر مورد، نسبت انگیزه‌ها متفاوت بود. برای مثال تیمور لنگ تسارنایف یکی از دو برادری که بمب‌گذاری در ماراتون بستون در سال 2013 را انجام داد، یک غیرمسلمان بود که پس از دست نیافتن به آرزویش برای تبدیل‌شدن به یک بوکسور المپیک و از دست دادن شغلش، به یک افراط‌گرای اسلامی تبدیل شد. برای او، بمب‌گذاری در ماراتون دستیابی به همان قهرمانی بود که در خود تصور می‌کرد.

از سوی دیگر، برادر کوچکش جوهر تسارنایف، اصلاً به نظر نمی‌رسید زمانی به افراط‌گرایی کشیده شود. او ماریجووانا می‌کشید، مشروبات الکلی مصرف می‌کرد و با دخترها ارتباط داشت؛ کارهایی که یک مسلمان بنیادگرا انجام نمی‌دهد. انگیزه جوهر تسارنایف برای این بمب‌گذاری تا حد زیادی تحت تأثیر برادرش بود که از او می‌ترسید و البته او را تحسین می‌کرد و خودش هم تا حدی باسیاست‌های خارجی آمریکا مخالف بود.

نضال حسن، یک سرگرد ارتش که در سال 2009 در فورت هود تگزاس 13 نفر را کشت، اسلام‌گرای سنتی‌تری بود. او یک مسلمان هشیار بود که به سیاست‌های خارجی آمریکا معترض بود. اما طبق اظهارات نادر حسن پسرعموی او که باهم بزرگ‌شده بودند، کشتار فورت هود به دلیل مشکلات شخصی او نیز بوده است. او ازدواج ‌نکرده بود، هر دو والدین خود را ازدست‌داده بود، هیچ دوستی نداشت و جنگ افغانستان را تجربه کرده بود. نادر حسن می‌گوید: ” او افراطی شد و نامش را اسلام گذاشت.”

دیوید هیدلی از شیکاگو که در سال 2008 حملات به بمبئی هند را برنامه‌ریزی کرد و منجر به مرگ 160 نفر شد، یک مسلمان فعال و هشیار نبود. او چندین همسر و دوست‌دختر داشت. انگیزه او، بیشتر در نفرت از هند و لذت بردن از ایفای نقش یک جیمز باند افراطی ریشه داشت. او با بازیگران بالییود برای جلد مجلات عکس می‌گرفت و همزمان یکی از بزرگ‌ترین و کشنده‌ترین حملات تروریستی بعد از یازده سپتامبر را برنامه‌ریزی می‌کرد.

این داستان‌ها نشان می‌دهند که رسیدن به پاسخی رضایت‌بخش به اینکه چرا تروریست‌ها جنایات فجیع انجام می‌دهند، بسیار دشوار است. انگیزه‌ی انسان‌ها بسیار پیچیده است. همان‌طور که فیلسوف امانوئل کانت می‌گوید ” از چوب کج بشریت، هیچ‌گاه چیز صافی ساخته نشده است.” این جمله برای روزنامه‌نگاران و سیاستمداران یادآوریِ مفیدی است که انسان‌ها را نمی‌توان شسته رُفته دسته‌بندی کرد.

با توجه به این موضوع، اجرای قانون باید چگونه باشد؟ تحلیلگران رفتاری اف. بی. آی از چارچوبی هوشمندانه استفاده می‌کنند. آن‌ها بر رفتارهایی تمرکز می‌کنند که نشان می‌دهد  فردی در “مسیر رسیدن به خشونت” قرار دارد. موضوع بعدی ایدئولوژی‌ای است آن‌ها را در این مسیر قرار می‌دهد. این افراد چه نئونازی باشند و چه افراط‌گرای اسلامی، تحلیلگران اف. بی.آی برای فهمیدن اینکه آیا این افراد دست به حمله می‌زنند یا نه، به‌طور عملی اقدام می‌کند. این رویکرد کاری به “چرا” ندارد و بر “چه” تمرکز دارد: یک مظنون فارغ از ایدئولوژی‌ای که دارد، در “مسیر خشونت” دست به چه‌کارهایی می‌زند، مانند تعیین هدف یا تهیه سلاح.

البته این رویکرد ناقص است. عمر متین فرد مسلح در اورلاندو قبلاً دو بار توسط اف. بی. آی بازجویی شده بود. اما آن زمان به نظر می‌رسید که هنوز خیلی در “مسیر خشونت” پیشروی نکرده است. طبق گزارشات، او کلوپ شبانه اورلاندو را هدف قرار داده بود، به تهیه اسلحه پرداخته و سعی کرده بود چند هفته قبل از حمله جلیقه نظامی بخرد.

هنوز داریم بر روی انگیزه‌های احتمالی متین کار می‌کنیم. خویشاوندانش می‌گویند او افکار ضد هم‌جنس‌گرایی داشت. او در حین حمله وفاداری خود به داعش را اعلام کرد. همکارانش می‌گویند او القاعده و حماس را نیز ستایش می‌کرد. همسر سابقش می‌گوید خلق‌وخوی تندی داشت. همچنین نظریاتی وجود دارد که شاید متین هم‌جنس‌گرا بوده است.

شکی نیست که در روزهای آینده اطلاعات بیشتری به دست می‌آوریم. اما بعید است توضیحی بیابیم که دلیل واقعی این اقدام را نشان دهد. شاید چیزی درباره ماهیت شیطانی باشد که هرچقدر هم تلاش کنیم بازهم قابل توجیه نیست. حتی خود این افراد نیز هرگز نمی‌توانند به معنای واقعی توضیح دهند “چرا” به این حملات دست زدند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

اعضایی که از کودکی و نوجوانی در تملک رجوی بوده اند

آرشیو موضوع : نفی خشونت، تروریسم و فرقه گرایی

مزدا پارسی:فرقه رجوی همه ویژگی های برده داری مدرن را داراست

فرقه رجوی همه ویژگی های برده داری مدرن را داراست بر اساس خاطرات و شهادت های اعضای جدا شده چون نادره افشار ومنیره حبشی،کودکان در قرارگاه های مجاهدین خلق از والدین خود جدانگه داشته می شدند و در مواردی مجبور به کار اجباری می شدند. پس از جنگ اول خلیج،سازمان کودکان را از والدین کاملاً …

جهانی:۳۵ سال بعد از سی خرداد سال شصت فرقه رجوی در چه نقطه ای هست ؟

سی و پنج سال بعد از سی خرداد سال شصت فرقه رجوی در چه نقطه ای هست ؟ علی جهانی، وبلاگ آیینه، شانزدهم ژوئن ۲۰۱۶:… بله با این تفکر ابلهانه رجوی در سی خرداد سال شصت استارت مبارزه مسلحانه را زد و حاصل این به اصطلاح مبارزه که در حقیقت اقدامات تروریستی علیه مردم ایران بوده …

سبحانی: ۱۷ ژوئن ۲۰۰۳ ـ یک روز تاریخی در مبارزه علیه تروریسم و فرقه گرایی

هم اکنون 13 سال از  17 ژوئن 2003  گذشته است و همچنان پرونده  مسعود رجوی …

عمر متین، مظنون حمله کلوب اورلاندو که بود؟

مقام‌های آمریکایی نام مظنون اصلی حمله به کلوب شبانه همجنسگرایان اورلاندو را عمر میرصدیق متین اعلام کرده‌اند. او در جریان حمله پلیس برای آزاد کردن گروگان‌ها کشته شد. عمر متین، ۲۹ ساله، شهروند آمریکا و افغان تبار بود. او در نیویورک به دنیا آمد اما در شهر فورت پیرس در جنوب اورلاندو زندگی می‌کرد. این شهر با ماشین دو …

فرازهایی از کتاب گسستن بندها

 فرقه ها به طور سیستماتیک فوبیاهای مختلفی را در اذهان اعضای خود به وجود می آورند. القای فوبیا یک تکنیک ساده ولی قدرتمند است که توسط فرقه ها برای ایجاد وابستگی و اطاعت در اعضا مورد استفاده قرار می گیرد. افرادی بوده اند که دیگر اعتقادی به رهبر فرقه و دکترین آن نداشتند، اما نمی توانستند از گروه …

اعضایی که از کودکی و نوجوانی در تملک رجوی بوده اند

اعضایی که از کودکی و نوجوانی در تملک رجوی بوده اند مزدا پارسی، انجمن نجات، مرکز فارس، دوم ژوئن ۲۰۱۶:… سمیه نوجوانی ایرانی – کانادایی بود که مجاهدین با فریبکاری استخدامش کردند و او را به پادگان اشرف فرستادند ، در اشرف به او آموزش های جنگ های چریکی دادند و مجبورش کردند که بماند. …

آموزش نظامی داعش به کودکان اندونزی

کودکان لباس‌های نظامی به تن می‌کنند، آموزش‌های رزمی می‌بینند و اسلحه و تفنگ شلیک می‌کنند. آن‌ها پاسپورت‌های اندونزیایی خود را در جرقه آتشی بزرگ می‌سوزانند.به گزارش فرارو به نقل از فارین …

انقلاب فرهنگی هرگز نباید تکرار شود

۱۶ ماه مه (۲۷ اردیبهشت ماه) برابر است با پناهمین سالگرد یکی از «مرگبارترین» و «خشونت‌آمیز‌ترین» رخدادهای سیاسی معاصر چین؛ زمانی‌که مائو زه‌دونگ دستور داد نبرد «طبقاتی» آغاز شود. در جریان این «انقلاب»، مدارس تعطیل شدند و اقتصاد «سرزمین میانه» با رکود مواجه شد. برآوردها نشان می‌دهند که این «انقلاب» به کشته شدن ۱.۵ میلیون نفر و بازداشت و …

ایران قلم: درک و فهم مشترک از مبارزه با تروریسم

بنابر مدارکی که بعد از سقوط صدام حسین به دست آمده است، سازمان مجاهدین میلیون ها دلار از عواید برنامه نفت در قبال غذا (برنامه ای که سازمان ملل برای گرسنه نماندن مردم عراق در زمان تحریم طراحی کرده بود- م) را از طریق صدام حسین بین سالهای 1999 و 2003 دریافت نموده اند که به مصرف برنامه …

غفور فتاحیان: به یاد جعفر کهزادمنش و جلیل بزرگمهر و …

به یاد جعفر کهزادمنش و جلیل بزرگمهر و دهها سربه نیست شدۀ دیگر در فرقۀ رجوی  غفور فتاحیان، پیوند رهایی، سیزدهم می ۲۰۱۶:…  جعفر از جملۀ نوجوانان ایرانی بود که در سودای آزادی برای میهن و مردمش به سازمان مجاهدین خلق با هویت و هدفی که از قبل از انقلاب معروف بود پیوسته بود ولی …

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید