شعار «مرگ بر بازرگان» چطور از نمازجمعه تهران حذف شد؟
به مرحوم هاشمی گفتم: «از امام (ره) بپرسید که این چیست؟ من نماز جمعه نمیروم و آن هم نماز جمعهای که مرگ بر یک فرد مسلمان سر میدهد.» مرحوم هاشمی در نماز جمعه بعد [ششم شهریور ماه ۶۰ – انتخاب] وقتی که مردم شعار مرگ بر آمریکا و شوروی را تمام کردند و خواستند شعار مرگ بر بازرگان سر دهند گفتند: «این را نگویید» و خاطرهای از هیات نفت نقل کردند و گفتند: «زمانی که برای حل مسئله نفت به آبادان سفر کردیم در این هیات تنها کسی که در بین ما برای نماز شب بیدار میشد مهندس بازرگان بود.» اینطور بود که شعار مرگ بر بازرگان از نماز جمعهها حذف شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب ـ 14.10.2019سرویس تاریخ «انتخاب»: دکتر عبدالرحیم گواهی، از دیپلماتهاس سابق ایرانی که در زمان نخستوزیری مهندس بازرگان، رئیس دفتر مخصوص ایشان بوده است، در مورد واکنشش به شعار «مرگ بر بازرگان» که در تابستان ۶۰ در نمازجمعه تهران سرداده میشد و چگونگی حذف این شعار از نمازجمعه در خاطرات خود چنین نوشته است:زمانی شنیدم که در نماز جمعه شعار «مرگ بر بازرگان» سر میدادند، یک روز که از ژاپن آمده بودم به مجلس رفتم و به مرحوم هاشمی گفتم: «از امام (ره) بپرسید که این چیست؟ من نماز جمعه نمیروم و آن هم نماز جمعهای که مرگ بر یک فرد مسلمان سر میدهد.» مرحوم هاشمی در نماز جمعه بعد [ششم شهریور ماه ۶۰ – انتخاب] وقتی که مردم شعار مرگ بر آمریکا و شوروی را تمام کردند و خواستند شعار مرگ بر بازرگان سر دهند گفتند: «این را نگویید» و خاطرهای از هیات نفت نقل کردند و گفتند: «زمانی که برای حل مسئله نفت به آبادان سفر کردیم در این هیات تنها کسی که در بین ما برای نماز شب بیدار میشد مهندس بازرگان بود.» اینطور بود که شعار مرگ بر بازرگان از نماز جمعهها حذف شد.
مرحوم هاشمی عقل سیاسی زیادی داشتند، بر همین اساس هم امام (ره) دستور داده بودند منزل ایشان به نزدیکی منزل امام (ره) منتقل شود که اگر امام (ره) با ایشان کاری داشتند سریعتر ایشان را ملاقات کنند؛ لذا میتوان احتمال داد که پیشنهاد نخستوزیری آقای مهندس بازرگان از ناحیه مرحوم هاشمی رفسنجانی خدمت امام (ره) مطرح شده باشد. به خصوص که بر حسب نقلقول خود آقای مهندس بازرگان به بنده در مراسم تشییع پیکر مرحوم مطهری در دانشکده فنی دانشگاه تهران، «حاج آقا روحالله روی کره زمین فقط دو نفر را قبول داشتند: آقای مطهری و آقای هاشمی رفسنجانی را.»
منبع: در گذر ایام؛ خاطرات دکتر عبدالرحیم گواهی (دوران سفارت در سوئد، ژاپن و نروژ)، تهران: وزارت امور خارجه، چاپ۱ اول، ۱۳۹۸، ص ۳۵.
—————————
محبوب ترین مطالب برای موضوع تاریخ، فرهنگ و هنر
- انتشار کتابی تازه درباره محمدرضا شاه پهلوی به قلم اندرو اسکات کوپر – 13,057 views
- فیلم هایی که در باره سازمان مجاهدین ساخته شد – 11,909 views
- ابوالفضل جورابچی: از دفتر خاطرات یک پزشک – 4,438 views
- موفقیت درخشان سینمای ایران ،شهاب حسینی و اصغر فرهادی در جشنواره کن – 3,544 views
- ده کتاب، ده فیلم؛ اقتباسهای مشهور سینمای ایران – 3,131 views
- برتولت برشت؛ هنرمندی که دنیا را پرآشوب میخواست – 2,939 views
آرشیو موضوع : تاریخ، فرهنگ و هنر
نگاهی به کتاب ” با گام های فاجعه “
آن چه شیوا تعریف می کند غم انگیز است؛ بسیار غم انگیز است. اگر یک لحظه نفرت و قضاوت سطحی را کنار بگذاریم و فقط به داستان شیوا گوش فرا دهیم، هر که باشیم و هر قدر از حزب به خاطر وابستگی اش به شوروی نفرت داشته باشیم، غمگین می شویم. بسیار غمگین می شویم. برای انسان …
ترجمه در ادبیات چین تا پیش از انقلاب و مائو
تاثیر روی شاعران جوان و ترجمه آثار وایتمن، لردبایرون، و اکسپرسیونیست های آلمانی، در این سالها قابل ملاحظه است. از جمله کوششهای ” حنبش 4 ماه مه” کشف ادبیات خلقی و گردآوری ترانه ها و قصه ها و طنزهای مردمی و فرهنگ فولکلوریک بود. آنها میگفتند ادبیات خلقی زمینه رشد ادبیات ملی است چون ادبیات نخستین و منبع …
سیمین و جلال و خانه عشقی که اتاق بچه نداشت
سر درآوردن از این خانه، سرک کشیدن به زندگی خصوصی دو نویسنده نیست، بلکه آشنایی با یک دوره تاریخی است که از کودتای ۲۸ مرداد آغاز شده و تا پس از انقلاب ادامه دارد. همچنین در میان خانه نویسندگان ایرانی و شاید دیگر کشورها، نمیتوان خانهای را مثل خانه جلال و سیمین یافت که صاحب ادیبش نه …
شاهنامه فردوسی، از سکولاریسم رستم ، تا داعش اسفندیار
علاقه فردوسی به حوادث و دورانهای عیاری و شوالیه گری کهن،عشق به عظمت وطن،غم اصالت و نظافت زبان مادری بعنوان وسیله ای برای حمل و نقل فرهنگی، مبارزه با هجوم بیگانگان عرب و ترک و توران و روم و هند،در این کتاب بصورت شعربیان شده اند.درزمان فردوسی هرج و مرج های سیاسی،جنگ با اقوام ترکمن مهاجم آسیای میانه،که …
«هستی و زمان» نود ساله شد ـ نگاهی به مهمترین اثر مارتین هایدگر
اگرچه «هستی و زمان» رسالهی دشواری است و بدون مقدمه و آشنایی با مفاهیم کلیدی آن به سختی میتوان آن را فهمید اما برای ورود آسانتر به این بنای عظیم و جذاب، میتوان از درسگفتارهای هایدگر یاری گرفت که بهواسطهی التزام مدرس به آمادگی شنوندگان سادهتر بیان شده و بعضا با جمعبندی و تکرار آنچه در جلسات پیشین …
فروشنده و رگ خواب، برندگان اصلی نوزدهمین جشن خانه سینما
لیلا حاتمی برای بازی در فیلم «رگ خواب» و «شهاب حسینی» برای فیلم «فروشنده» جوایز بهترین بازیگر نقش اول زن و مرد را دریافت کردند. همچنین فرید سجادی حسینی به عنوان بهترین بازیگر مکمل مرد از پروژه «فروشنده» شناخته شد و پانتهآ پناهیها برای فیلم «لاک قرمز» جایزه بهترین بازیگر مکمل زن را دریافت کرد. این دوره …
پایان جشنواره ونیز؛ شب خوش سینمای ایران
امسال سینمای ایران در بخش مسابقه اصلی نمایندهای نداشت، اما در بخش مسابقهای افقها- که معادل بخش “نوعی نگاه” در جشنواره کن محسوب می شود و در واقع به فیلمهای مستقلتر اختصاص دارد- سه سینماگر ایرانی ساکن داخل و خارج از کشور حضور داشتند: وحید جلیلوند با فیلم “بدون تاریخ، بدون امضاء”، علی عسگری با “ناپدید شدن” و …
” میراث جاسوسها ” کتاب تازه جان لو کاره منتشر شد
جان لوکاره، که در گذشته برای سازمانهای جاسوسی بریتانیا کار میکرده، تاکید دارد به عنوان نویسندهای شناخته شود که زمانی جاسوس بوده، نه جاسوسی که حالا رمان مینویسد. نزدیک به ۵۰ سال پیش، لوکاره با خلق داستانهایی که در اروپای دوران جنگ سرد ریشه داشتند به شهرت رسید. پس از سقوط کمونیسم در اروپا و پایان جنگ …