قطع صادرات تسلیحاتی آلمان به عربستان و امارات متحده عربی

0
562

دولت آلمان اعلام کرده است که صدور مجوز صادرات اسلحه برای فروش به هر یک از طرف‌های درگیر در جنگ یمن را متوقف می‌کند. به این ترتیب فروش سلاح به عربستان سعودی، یکی از بزرگترین خریداران اسلحه آلمان، متوقف می‌شود. شبه نظامیانی که کنترل بخش‌هایی از یمن را در اختیار دارند از این تصمیم آلمان استقبال کرده‌اند. حدود دو سال است که ائتلافی به رهبری عربستان سعودی در حمایت از عبدربه منصور هادی و علیه شبه نظامیان حوثی و نیروهای متحد آنها در یمن مداخله نظامی کرده است. در این جریان بیش از ۱۰ هزار یمنی که بسیاری از آنها غیرنظامی هستند کشته شده‌اند.

قطع صادرات تسلیحاتی آلمان به عربستان و امارات متحده عربی

21.01.2018 ـ دویچه وله

دولت آلمان صادرات تسلیحاتی خود را به کشورهای درگیر در جنگ یمن متوقف کرده است. این تصمیم که پیگیری و پافشاری سوسیال دمکرات‌های آلمان در آن نقش اساسی داشته  به‌ویژه شامل عربستان و امارات متحده عربی می‌شود.

Jemen Ali Abdullah Saleh wurde ermordet (Reuters/K. Abdullah)

گفت‌وگوهای مقدماتی بین اتحاد دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی با حزب سوسیال دموکرات بر سر تشکیل دولت ائتلاف بزرگ روز جمعه ۱۲ ژانویه (۲۲ دی‌ماه) به پایان رسید. حزب سوسیال دموکرات در جریان این گفت‌وگوها خواستار قطع صدور تسلیحات به کشورهایی شد که در جنگ یمن نقش دارند. گرچه مذاکرات هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است ولی اجرای خواست یادشده از هم ا کنون شروع شده است. دولت فعلی هم متشکل از اتحاد احزاب مسیحی و سوسیال دمکرات‌هاست.

اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان روز ۱۹ ژانویه رسما اعلام کرد که صدور تسلیحات به کشورهایی که در جنگ یمن شرکت دارند، به طور موقت به حالت تعلیق در می‌آید. دولت آلمان و به‌ویژه مسئولان حزب دموکرات مسیحی (حزب آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان) بر آنند که توافق‌های به دست آمده در گفت‌وگوهای مربوط به تشکیل دولت ائتلافی را به مخاطره نیاندازند.

عربستان و جنگ یمن

عربستان سعودی سال ۲۰۱۵ رسما وارد صحنه جنگ کنونی در یمن شد. این کشور ۱۰۰ جنگنده و حدود ۱۵۰ هزار سرباز را برای مقابله با شورشیان حوثی در یمن به میدان فرستاده است.

بیشتر بخوانید: گزارش سازمان ملل: ایران همچنان به شورشیان یمن اسلحه می‌دهد

امارات متحده عربی نیز ۳۰ فروند هواپیما برای جنگ با شورشیان حوثی اعزام کرده است. در جریان ادامه جنگ یمن روشن شد که مراکش، بحرین و اردن نیز در این جنگ مشارکت دارند. سقوط جنگنده‌های این سه کشور در یمن، حضور نظامی آن‌ها در جنگ یمن را تایید می‌کند. مصر نیز رسما مشارکت نظامی خود را در جنگ یمن تایید کرده است. نیروی هوایی و دریایی مصر در جنگ یمن حضور دارند.

زیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان به فاجعه انسانی در یمن اشاره کرده و از صدور تسلیحات به کشورهای درگیر در این جنگ انتقاد کرده است.

Jemen Ali Abdullah Saleh wurde ermordet (Getty Images/AFP/M. Huwais)

اردن و جنگ یمن

خبرگزاری آلمان به نقل از سخنگوی دولت این کشور اعلام کرده است: «دولت فدرال آلمان برای صدور تسلیحات به کشورهایی که در جنگ یمن مشارکت دارند، مجوز صادر نخواهد کرد.»

از سال ۲۰۱۵ به این سو، شماری از کشورهای عربی تحت فرماندهی عربستان علیه شورشیان حوثی در یمن پیکار می‌کنند. مصر، اردن، بحرین، کویت، امارات متحده عربی، مراکش، سودان و سنگال در این جنگ مشارکت دارند.

از بین کشورهای یاد شده، عربستان و امارات در شمار خریداران اصلی تسلیحات ساخت آلمان به شمار می‌آیند. در گزارش منتشر شده از سوی خبرگزاری آلمان موضوع صدور تسلیحات به عربستان از منظر دیگری نیز مطرح شده است. بر اساس این گزارش صدور جنگ افزار به عربستان به لحاظ نقض حقوق بشر در این کشور نیز در محافل دیپلماتیک آلمان مورد مناقشه است.

بیشتر بخوانید: ده‌ها تن در حمله‌ی هوایی نیروهای ائتلاف در یمن کشته شدند

وضعیت اردن نسبت به سایر کشورهای عربی درگیر در جنگ یمن تفاوت می‌کند. اردن از کمک تسلیحاتی دولت آلمان نیز بهره می‌برد. کمک تسلیحاتی دولت آلمان به اردن در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۱۳۰ میلیون یورو بوده است. وزیر دفاع آلمان، فون در لاین، در سفری که هفته گذشته به این کشور داشته، از ادامه کمک‌های تسلیحاتی آلمان به این کشور سخن گفته است. انتظار می‌رود که دولت آلمان در سال جاری میلادی نیز کمک‌های تسلیحاتی خود به اردن را به میزان مشابه سال گذشته ادامه دهد.

به عنوان نمونه، آلمان تا کنون ۵۰ زره پوش “ماردر” به اردن تحویل داده است. از آن گذشته، آلمان در مبارزه علیه نیروهای وابسته به “دولت اسلامی” (داعش) یک فروند هواپیمای اکتشافی “تورنادو” در اردن مستقر کرده است. به این ترتیب، سرنوشت کمک‌های تسلیحاتی آلمان به اردن ناروشن است.

در همین زمینه:

آلمان فروش سلاح به عربستان را متوقف می‌کند

  • 20 ژانویه 2018 – 30 دی 1396 ـ بی بی سی
یمنحق نشر عکسGETTY IMAGES

دولت آلمان اعلام کرده است که صدور مجوز صادرات اسلحه برای فروش به هر یک از طرف‌های درگیر در جنگ یمن را متوقف می‌کند.

به این ترتیب فروش سلاح به عربستان سعودی، یکی از بزرگترین خریداران اسلحه آلمان، متوقف می‌شود.

شبه نظامیانی که کنترل بخش‌هایی از یمن را در اختیار دارند از این تصمیم آلمان استقبال کرده‌اند.

حدود دو سال است که ائتلافی به رهبری عربستان سعودی در حمایت از عبدربه منصور هادی و علیه شبه نظامیان حوثی و نیروهای متحد آنها در یمن مداخله نظامی کرده است. در این جریان بیش از ۱۰ هزار یمنی که بسیاری از آنها غیرنظامی هستند کشته شده‌اند.

محدودیت فروش سلاح به طرف‌های درگیر در جنگ یمن یکی از مسایل مورد توافق در تشکیل دولت ائتلافی احزاب دموکرات مسیحی و سوسیال دموکرات آلمان بود.

سخنگوی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان گفته است دولت این کشور دیگر اجازه فروش تسلیحاتی را که تشکیل دولت ائتلافی را به خطر بیندازند، نخواهد داد.

پیش از انتخابات آلمان، دولت خانم مرکل به دلیل فروش سلاح به دولت‌های با سابقه نقض حقوق بشر، مورد انتقاد بود.

شولتز و مرکلحق نشر عکسEPA
Image captionتوقف فروش سلاح به عربستان یکی از شرایط توافق سوسیال دموکرات‌ها با خانم مرکل بود

چند ماه پیش به دنبال درخواست یکی از نمایندگان چپگرای مجلس آلمان، دولت فاش کرد که صادرات اسلحه به مصر و عربستان سعودی را متوقف کرد.

استفان لیبیش دولت آلمان را متهم کرده بود که دستش به خون غیرنظامیان یمنی آلوده است و فروش اسلحه به عربستان “شرم آور” است.

یکی از مقام‌های مسئول در امور خارجی حوثی‌ها از تصمیم دولت آلمان استقبال کرده و گفته است این “قدمی مهم و مسئولانه” به شمار می‌رود که حاکی از “پایان صبر جهان مقابل تهاجمات سعودی-آمریکایی علیه مردم یمن است.”

آمریکا، فرانسه و بریتانیا بزرگترین فروشندگان سلاح به عربستان سعودی محسوب می‌شوند.

دولت محافظه کار ترزا می در بریتانیا مانند دولت خانم مرکل در آلمان برای فروش سلاح به عربستان با انتقادهای داخلی زیادی روبرو بوده است.

با این حال دولت بریتانیا سیاست خود برای فروش سلاح به عربستان را تغییر نداده است.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید