برخلاف اعلام قبلی ترامپ، نبرد با داعش در سوریه همچنان ادامه دارد

0
925

بر اساس گزارش‌های مختلف، در حال حاضر داعش بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر مربع از این محل را کنترل می‌کند. به گفته سازمان ناظر بر حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، در روزهای اخیر ۴۴۰ نفر از اعضای داعش در این منطقه خود را تسلیم کرده‌اند. اما نیروهای دموکراتیک سوریه معتقدند که هنوز چند صد تن از شبه‌نظامیان داعش در باغوز حضور دارند. بر اساس گزارش سازمان ناظر بر حقوق بشر سوریه، در حال حاضر برخی از اعضای داعش در تونل‌هایی که در این محل حفر کرده‌اند پنهان شده‌اند و تلاش‌هایی برای یافتن آنها آغاز شده است. دونالد ترامپ چه چیز را اعلام کرد؟ گروه داعش، چهار سال پیش منطقه‌ای حدود ۸۸ هزار کیلومتر مربع را در غرب سوریه و شمال عراق تحت کنترل خود داشت. این گروه که خود را “حکومت اسلامی” می‌نامد، اعلام کرد که به سبک حکومتداری اسلامی تا پایان قرن ۱۹، “خلافت” بنیان گذاشته و در مناطق تحت سلطه خود، با سخت‌گیری بسیار اجرای قوانین اسلامی را آغاز کرد. در آن زمان حدود هشت میلیون نفر در مناطق تحت سلطه داعش زندگی می‌کردند و این گروه از طریق فروش نفت، به میلیاردها دلار پول دسترسی داشت.

برخلاف اعلام قبلی ترامپ، نبرد با داعش در سوریه همچنان ادامه دارد

بی بی سی ـ 16.02.2019

نیروهای دموکراتیک سوریه که از حمایت آمریکا برخوردارندحق نشر عکسAFP
نیروهای دموکراتیک سوریه که از حمایت آمریکا برخوردارند

نیروهای دموکراتیک سوریه می‌گویند که پیشروی‌شان در نبرد برای تصرف آخرین مناطق زیر سلطه داعش، به دلیل حضور غیرنظامیان کند شده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه گفت که ظرف ۲۴ ساعت، شکست کامل داعش اعلام خواهد شد.

اما بعد از گذشت ۲۴ ساعت، نیروهایی که از حمایت آمریکا برخوردارند و در حال نبرد با داعش هستند می‌گویند که این گروه، همچنان بخش کوچکی از خاک سوریه را در کنترل خود دارد.

تعداد غیرنظامیان که در این منطقه حضور دارند، هزاران نفر برآورد شده است.

  • دختر بریتانیایی که به داعش پیوسته بود ‘باردار است و می‌خواهد برگردد’
  • مقاومت سرسختانه بازماندگان داعش در برابر ‘عملیات نهایی’
  • ترامپ شکست کامل داعش را قریب الوقوع دانست
  • نفرات داعش و خانواده‌هایشان در حال فرار از شرق سوریه هستند

نیروهای دموکراتیک سوریه که بخش اصلی آن، یگان‌های مدافع خلق (کردهای ی‌پ‌گ) هستند، امیدوارند ظرف چند روز آینده، مناطق باقی مانده را از کنترل داعش خارج کنند.

به گفته منابع نزدیک به این نیروها، در حال حاضر غیرنظامیان به طور مرتب از این مناطق می‌گریزند.

آخرین محلی که داعش در اختیار دارد، شهر کوچکی است به نام باغوز که در کرانه شرقی رود فرات و در نزدیکی مرز سوریه و عراق قرار دارد.

نیروهای دموکراتیک سوریه می‌گویند که غیرنظامیان در حال فرار از این منطقه هستندنیروهای دموکراتیک سوریه می‌گویند که غیرنظامیان در حال فرار از این منطقه هستند

بر اساس گزارش‌های مختلف، در حال حاضر داعش بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر مربع از این محل را کنترل می‌کند.

به گفته سازمان ناظر بر حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، در روزهای اخیر ۴۴۰ نفر از اعضای داعش در این منطقه خود را تسلیم کرده‌اند.

اما نیروهای دموکراتیک سوریه معتقدند که هنوز چند صد تن از شبه‌نظامیان داعش در باغوز حضور دارند.

بر اساس گزارش سازمان ناظر بر حقوق بشر سوریه، در حال حاضر برخی از اعضای داعش در تونل‌هایی که در این محل حفر کرده‌اند پنهان شده‌اند و تلاش‌هایی برای یافتن آنها آغاز شده است.

دونالد ترامپ چه چیز را اعلام کرد؟

گروه داعش، چهار سال پیش منطقه‌ای حدود ۸۸ هزار کیلومتر مربع را در غرب سوریه و شمال عراق تحت کنترل خود داشت.

این گروه که خود را “حکومت اسلامی” می‌نامد، اعلام کرد که به سبک حکومتداری اسلامی تا پایان قرن ۱۹، “خلافت” بنیان گذاشته و در مناطق تحت سلطه خود، با سخت‌گیری بسیار اجرای قوانین اسلامی را آغاز کرد.

در آن زمان حدود هشت میلیون نفر در مناطق تحت سلطه داعش زندگی می‌کردند و این گروه از طریق فروش نفت، به میلیاردها دلار پول دسترسی داشت.

بسیاری از افرادی که در روزهای اخیر از این مناطق فرار می‌کنند، خانواده اعضای داعش هستندحق نشر عکسAFP
Image captionبسیاری از افرادی که در روزهای اخیر از این مناطق فرار می‌کنند، خانواده اعضای داعش هستند

شکست داعش که در دو سال اخیر سرعت بسیاری به خود گرفته از جمله موضوعاتی است که هم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا و هم کشورهای ایران و روسیه، نقش خود را در آن بسیار کلیدی و پررنگ تصویر می‌کنند.

آقای ترامپ در عین حال در ماه دسامبر اعلام کرد که نیروهای نظامی آمریکایی را از سوریه خارج خواهد کرد، چرا که به گفته او داعش شکست خورده است.

او در روز جمعه نیز گفت: “ما خبرهای بسیاری خوبی در ارتباط با سوریه و پیروزی‌هایمان و نابود کردن خلافت داریم که در ۲۴ ساعت آینده اعلام می‌کنیم.”

احتمالا اشاره آقای ترامپ به عملیات نیروهای دموکراتیک سوریه در استان دیرالزور و تلاششان برای تصرف باغوز است که فعلا به کندی پیش می‌رود.

در عین حال سازمان ملل متحد نیز تخمین زده که به رغم این شکست‌ها، داعش همچنان در عراق و سوریه ۱۴ هزار تا ۱۸ هزار نیروی شبه‌نظامی دارد.

ضمن اینکه همچنان تعداد قابل توجهی از گروه‌های شبه‌نظامی اسلامی که با داعش بیعت کرده‌اند یا از آن حمایت می‌کنند در کشورهای افغانستان، مصر، لیبی و مناطق جنوب شرقی آسیا و غرب آفریقا فعالند. گزارش‌هایی از فعالیت گروه‌هایی مشابه در سومالی و یمن نیز منتشر شده است.

—————————————-

نویسندگان مقاله یاد شده بر الزام پایبندی به توافق‌های بین‌المللی تاکید کرده‌اند. آن‌ها بر این باورند که جامعه جهانی باید از پیمان‌ها و توافق‌های بین‌المللی از جمله پیمان‌های زیست‌محیطی، بازرگانی آزاد و تجارت جهانی و همچنین توافق‌های امنیتی از نوع توافق هسته‌ای کشورهای پنج به اضافه یک با ایران دفاع کند. هایکو ماس و ژان ایو لودریان گفته‌اند که پشتیبانی از مصالح ملی الزاما با حمایت از حقوق بین‌الملل و مصالح جهانی مغایرت ندارد. به باور نویسندگان مقاله، کشورهایی که باوری به قانون زورمحور در سیاست بین‌الملل ندارند، باید با اتحاد با یکدیگر مانع از به مخاطره افتادن نظم جهانی قانون‌محور و متکی بر اصول پایه‌ای گردند. آن‌ها گفته‌اند که پایبندی به حقوق بشر از جمله این اصول است. در مقاله تکمیلی روزنامه “زوددویچه” همچنین به خروج آمریکا از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد اشاره شده و تاکید شده است که جهان باید با تلاشی مشترک مانع از شروع یک مسابقه تسلیحاتی جدید در سطح جهانی گردد.

انتقاد تند وزرای خارجه آلمان و فرانسه از سیاست خارجی آمریکا

دویچه وله ـ 14.02.2019

در آستانه برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ وزیران خارجه آلمان و فرانسه از سیاست‌ خارجی آمریکا انتقاد کردند؛ انتقادی تند اما پوشیده. به باور هایکو ماس و ژان ایو لودریان، پاسخ چالش‌های بزرگ جهانی “ناسیونالیسم و قلدرمآبی” نیست.

    
Frankreich Antrittsbesuch Außenminister Heiko Maas in Paris (picture-alliance/AP Photo/T. Camus)

مناسبات بین‌المللی پیچیده شده است. نظم جهانی مبتنی بر رویکردی چند جانبه و اشتراک‌محور به مخاطره افتاده است. اعتمادپذیری و پایبندی به قراردادهای بین‌المللی خدشه‌دار شده است. گرایش‌های ناسیونالیستی و زورمحور در سیاست‌های بین‌المللی به گونه خطرناکی تقویت شده است. این‌ها رئوس انتقادهای هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان، و ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه هستند.

روزنامه آلمانی “زوددویچه” روز پنجشنبه ۲۵ بهمن (۱۴ فوریه) اقدام به انتشار مقاله مشترک وزیران امور خارجه دو قدرت بزرگ اروپا، آلمان و فرانسه نموده است. این مقاله با عنوان “اگر ما نه، پس چه کسی؟” نگاهی دارد به چالش‌های بزرگ سیاست بین‌الملل.

در مقاله نویسندگان مهمان “زوددویچه” از سیاست‌های دونالد ترامپ در عرصه‌های گوناگون انتقاد شده است. انتقادی که گرچه بر رویکردی منطقی استوار است، انتقادی تند ارزیابی می‌شود.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

این در حالی است که در کل مقاله یاد شده، نامی از رئیس جمهور و دولت آمریکا به میان نمی‌آید. از این منظر باید گفت که این انتقاد تند، در عین حال انتقادی پوشیده است.

روزنامه “زوددویچه” در مقاله دیگری که پیرامون مقاله مشترک ماس و لودریان نوشته شده، ابایی از آوردن نام آمریکا و دونالد ترامپ ندارد. در مقاله مکمل “زوددویچه”، محورهای طرح شده در مقاله مشترک نویسندگان بلندمرتبه به اختصار آمده است.

موتور تغییر

وزیران امور خارجه دو کشور آلمان و فرانسه در مقاله پیش‌گفته از بحران عمیق حاکم بر نظم چند جانبه جهانی سخن گفته‌اند؛ بحرانی که به باور آن‌ها از زمان پایان جنگ جهانی دوم به این سو بی‌سابقه بوده است.

ماس و لودریان در مقاله خود تاکید کرده‌اند که دو کشور آلمان و فرانسه پیشقدم شده‌اند تا با همراهی کشورهایی که رویکرد مشابهی به سیاست خارجی دارند، برای این بحران و چالش‌های ناسیونالیستی و زورمحور برخی از کشورها چاره‌جویی کنند.

هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمانهایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان

وزیران امور خارجه آلمان و فرانسه اعلام کرده‌اند که این دو کشور می‌توانند همچون موتور این تغییر علیه سیاست‌های ملی‌گرایانه برخی از قدرت‌ها عمل کنند.

به باور نویسندگان این مقاله، حضور آلمان در دو سال ۲۰۱۹ و ۲۰۱۲۰ در شورای امنیت سازمان ملل، در همراهی با فرانسه، می‌تواند بستری مناسب برای مقابله با “سیاست‌های تک‌روانه و قلدرمآبانه کسانی که به قانون برخاسته از زور باور دارند”، فراهم کند.

توافق هسته‌ای با ایران و سایر پیمان‌ها

نویسندگان مقاله یاد شده بر الزام پایبندی به توافق‌های بین‌المللی تاکید کرده‌اند. آن‌ها بر این باورند که جامعه جهانی باید از پیمان‌ها و توافق‌های بین‌المللی از جمله پیمان‌های زیست‌محیطی، بازرگانی آزاد و تجارت جهانی و همچنین توافق‌های امنیتی از نوع توافق هسته‌ای کشورهای پنج به اضافه یک با ایران دفاع کند.

هایکو ماس و ژان ایو لودریان گفته‌اند که پشتیبانی از مصالح ملی الزاما با حمایت از حقوق بین‌الملل و مصالح جهانی مغایرت ندارد.

به باور نویسندگان مقاله، کشورهایی که باوری به قانون زورمحور در سیاست بین‌الملل ندارند، باید با اتحاد با یکدیگر مانع از به مخاطره افتادن نظم جهانی قانون‌محور و متکی بر اصول پایه‌ای گردند. آن‌ها گفته‌اند که پایبندی به حقوق بشر از جمله این اصول است.

در مقاله تکمیلی روزنامه “زوددویچه” همچنین به خروج آمریکا از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد اشاره شده و تاکید شده است که جهان باید با تلاشی مشترک مانع از شروع یک مسابقه تسلیحاتی جدید در سطح جهانی گردد.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید