ابزار نگرانی رهبران ایران و ترکیه از پیامدهای برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان

0
484

همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق برای روز دوشنبه سوم مهر برنامه‌ریزی شده و به رغم مخالفت‌ها از جمله از سوی ایالات متحده و سازمان ملل متحد، مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان دو بار در روزهای گذشته تأکید کرده که این همه‌پرسی طبق برنامه از پیش تعیین‌شده برگزار خواهد شد. آقای بارزانی از جمله روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری در شهر اربیل مرکز اقلیم کردستان تأکید کرد که استقلال تنها راه تضمین آینده‌ای عاری از خشونت برای کردهای عراق است. همزمان حیدر العبادی نخست‌وزیر عراق در یک سخنرانی تلویزیونی تصریح کرد که «اتخاذ تصمیمی یکجانبه که بر یکپارچگی و امنیت عراق و نیز امنیت منطقه اثرگذار است، از طریق یک همه‌پرسی جدایی‌خواهانه، مخالف قانون اساسی و صلح داخلی است، و بغداد تمهیدات لازم را برای حفظ یکپارچگی عراق به کار خواهد بست». در همین زمینه رئیسان جمهور ایران و ترکیه، به عنوان دو کشور هم‌مرز با اقلیم کردستان که پیشتر نگرانی خود را در این مورد ابراز کرده‌اند، در گفت‌وگوی تلفنی روز شنبه خود برگزاری همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان را عامل ایجاد هرج و مرج در منطقه ارزیابی کرده‌اند. بر پایه اعلام دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه، حسن روحانی و رجب طیب اردوغان در این گفت‌وگوی تلفنی، همچنین بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق تأکید کرده‌اند. روز یکشنبه ترکیه تصمیم به مسدود کردن مرزهای خود با اقلیم کردستان گرفت و پارلمان این کشور هم رأی به تمدید لایحه‌ای داد که در صورت مواجهه با تهدیدات امنیت ملی، به ارتش این کشور اجازه مداخله در عراق و سوریه می‌دهد. موضوعی که به نوشته آسوشیتدپرس می‌تواند به عنوان هشداری نهایی به کردهای عراق تلقی شود. در همین روز ایران اعلام کرد که به درخواست دولت عراق آسمان خود را به روی پروازها به مقصد سلیمانیه و اربیل خواهد بست و دو نیروی نظامی ایران یعنی سپاه و ارتش، رزمایش‌هایی مستقل را در مرزهای غربی ایران آغاز کردند. همچنین گزارش شد که نیروهای نظامی ایران مناطقی را در اقلیم کردستان گلوله‌باران کرده‌اند.

ابزار نگرانی رهبران ایران و ترکیه از پیامدهای برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان


حسن روحانی و رجب طیب اردوغان روز یکشنبه تلفنی با هم گفت‌وگو کرده‌اند

حسن روحانی و رجب طیب اردوغان روز یکشنبه تلفنی با هم گفت‌وگو کرده‌اند

رئیسان جمهور ایران و ترکیه در یک گفت‌وگوی تلفنی در آستانه همه‌پرسی تعیین شده برای استقلال اقلیم کردستان عراق ضمن ابراز نگرانی در مورد این همه‌پرسی، اعلام کرده‌اند که عدم لغو آن موجب هرج و مرج در منطقه خواهد شد.

همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق برای روز دوشنبه سوم مهر برنامه‌ریزی شده و به رغم مخالفت‌ها از جمله از سوی ایالات متحده و سازمان ملل متحد، مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان دو بار در روزهای گذشته تأکید کرده که این همه‌پرسی طبق برنامه از پیش تعیین‌شده برگزار خواهد شد.

آقای بارزانی از جمله روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری در شهر اربیل مرکز اقلیم کردستان تأکید کرد که استقلال تنها راه تضمین آینده‌ای عاری از خشونت برای کردهای عراق است.

همزمان حیدر العبادی نخست‌وزیر عراق در یک سخنرانی تلویزیونی تصریح کرد که «اتخاذ تصمیمی یکجانبه که بر یکپارچگی و امنیت عراق و نیز امنیت منطقه اثرگذار است، از طریق یک همه‌پرسی جدایی‌خواهانه، مخالف قانون اساسی و صلح داخلی است، و بغداد تمهیدات لازم را برای حفظ یکپارچگی عراق به کار خواهد بست».

در همین زمینه رئیسان جمهور ایران و ترکیه، به عنوان دو کشور هم‌مرز با اقلیم کردستان که پیشتر نگرانی خود را در این مورد ابراز کرده‌اند، در گفت‌وگوی تلفنی روز شنبه خود برگزاری همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان را عامل ایجاد هرج و مرج در منطقه ارزیابی کرده‌اند.

بر پایه اعلام دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه، حسن روحانی و رجب طیب اردوغان در این گفت‌وگوی تلفنی، همچنین بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق تأکید کرده‌اند.

روز یکشنبه ترکیه تصمیم به مسدود کردن مرزهای خود با اقلیم کردستان گرفت و پارلمان این کشور هم رأی به تمدید لایحه‌ای داد که در صورت مواجهه با تهدیدات امنیت ملی، به ارتش این کشور اجازه مداخله در عراق و سوریه می‌دهد. موضوعی که به نوشته آسوشیتدپرس می‌تواند به عنوان هشداری نهایی به کردهای عراق تلقی شود.

در همین روز ایران اعلام کرد که به درخواست دولت عراق آسمان خود را به روی پروازها به مقصد سلیمانیه و اربیل خواهد بست و دو نیروی نظامی ایران یعنی سپاه و ارتش، رزمایش‌هایی مستقل را در مرزهای غربی ایران آغاز کردند. همچنین گزارش شد که نیروهای نظامی ایران مناطقی را در اقلیم کردستان گلوله‌باران کرده‌اند.

در زمینه بسته شدن فضای ایران به روی پروازها از مبدأ اقلیم کردستان، مسعود بارزانی در کنفرانس خبری روز یکشنبه گفت که از این تصمیم بی‌اطلاع است اما چنین چیزی تصمیم داخلی ایران است. رئیس اقلیم کردستان عراق در عین حال تأیید کرد که تیراندازی‌هایی در منطقه مرزی ایران و اقلیم کردستان صورت گرفته است.

او همچنین ضمن نگرانی از تصمیم ترکیه برای بستن مرزهای خود در منطقه کردستان، با ابراز امیدواری به باز ماندن مرزها گفت که بسته بودن مرزها «نفعی برای هیچ یک از طرف‌ها در بر ندارد».

———————

در همین حال،‌ خبرگزاری رسمی ترکیه، آناتولی، نیز گزارش داد که رجب طیب اردوغان تهدید کرده است که آنکارا گام‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی علیه اقلیم کردستان برخواهد داشت. همزمان با اظهارات رئیس جمهوری ترکیه،‌ ارتش این کشور در سایت رسمی خود جزئیاتی از حمله جدید جنگنده های این کشور به مواضع گروه نظامی حزب کارگران کردستان، پ کا کا، را منتشر کرد. ترکیه این گروه را تروریست می داند و در دهه های گذشته درگیری مسلحانه میان طرفین ادامه داشته که تلفات بسیاری برجای گذاشته است. این گزارش می افزاید که اردوگاه‌های نظامی «پ کا کا» در مناطق زاب و آواسین باسیان از سوی جنگنده های ترکیه مورد حمله قرار گرفته و منهدم شده است و نتایج این عملیات به زودی منتشر خواهد شد. همه‌پرسی استقلال کردستان عراق که از صبح روز دوشنبه آغاز شد، در حال برگزاری است. برای این همه‌پرسی، حدود ۱۲ هزار مرکز رای‌گیری از ساعت هشت صبح آغاز به کار کرده‌اند.

ترکیه، کردستان عراق را به قطع صادرات نفت تهدید کرد


همزمان با آغاز همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق، رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد که دولتش این انتخابات را «پوچ و خالی» می داند و صرف نظر از نتایج آرا، «غیرمشروع» قلمداد می کند.

به گزارش روزنامه «دیلی صباح» ترکیه، رجب طیب اردوغان گفت که ترکیه ممکن است جلوی صادرات نفت کردستان از طریق این کشور را بگیرد. کردستان چند سال است که به خاطر اختلاف با دولت مرکزی عراق، نفت خود را از طریق خط لوله کرکوک – جیهان به سواحل ترکیه در دریای مدیترانه می‌فرستد و صادر می‌کند.

بودجه دولت اقلیم کردستان عراق به شدت وابسته به فروش روزانه ۶۵۰ هزار بشکه نفت از طریق پایانه‌های نفتی ترکیه است. به غیر از نفت تحت کنترل کردستان، روزانه ۱۵۰ هزار بشکه نفت کرکوک،‌ منطقه مورد مناقشه دولت مرکزی عراق و کردها، نیز از طریق ترکیه صادر می‌شود. اقلیم کردستان عراق در نظر دارد میزان صادرات نفت را تا سه سال آینده به یک میلیون بشکه در روز برساند و در این ارتباط ده‌ها قرارداد با غول‌های نفتی جهان از جمله شورون و اکسون موبیل آمریکا و لوک اویل روسیه امضا کرده است.

از طرفی شرکت لوک اویل روسیه وامی به مبلغ یک میلیارد دلار به دولت اقلیم کردستان داده و بازپرداخت آن از طریق صادرات نفت ضمانت شده است، به عبارتی، کردستان به جای پرداخت پول، بخشی از نفت خود را تحویل این شرکت روسی می‌دهد. همچنین لوک اویل متعهد شده است که چهار میلیارد دلار دیگر در پروژه‌های کردستان سرمایه گذاری کند که یکی از آنها احداث خط لوله گازی به ترکیه است که موقعیت این کشور را بعنوان چهارراه گازی منطقه مستحکم خواهد کرد.

در همین حال،‌ خبرگزاری رسمی ترکیه، آناتولی، نیز گزارش داد که رجب طیب اردوغان تهدید کرده است که آنکارا گام‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی علیه اقلیم کردستان برخواهد داشت.

همزمان با اظهارات رئیس جمهوری ترکیه،‌ ارتش این کشور در سایت رسمی خود جزئیاتی از حمله جدید جنگنده های این کشور به مواضع گروه نظامی حزب کارگران کردستان، پ کا کا، را منتشر کرد. ترکیه این گروه را تروریست می داند و در دهه های گذشته درگیری مسلحانه میان طرفین ادامه داشته که تلفات بسیاری برجای گذاشته است.

این گزارش می افزاید که اردوگاه‌های نظامی «پ کا کا» در مناطق زاب و آواسین باسیان از سوی جنگنده های ترکیه مورد حمله قرار گرفته و منهدم شده است و نتایج این عملیات به زودی منتشر خواهد شد.

همه‌پرسی استقلال کردستان عراق که از صبح روز دوشنبه آغاز شد، در حال برگزاری است. برای این همه‌پرسی، حدود ۱۲ هزار مرکز رای‌گیری از ساعت هشت صبح آغاز به کار کرده‌اند.

انتظار می‌رود بیش از پنج میلیون و سیصد هزار تن در این همه‌پرسی شرکت کنند. قرار است نتایج اولیه ۲۴ ساعت پس از رای‌گیری اعلام شود.

پیشتر ایران، ترکیه، سوریه و دولت مرکزی عراق با برگزاری این همه‌پرسی مخالفت کرده‌اند. همچنین آمریکا و دبیرکل سازمان ملل متحد هم مخالفت خود را با این اقدام دولت اقلیم کردستان عراق اعلام کرده‌اند.

اما مقام‌های اقلیم کردستان تاکید کرده‌اند به‌دلیل آن‌که خواسته‌های آن‌ها نادیده گرفته شده است، و از آن‌جا که در نهایت، مذاکره و یا هر راهکار دیگری باید به‌سوی «استقلال» رهنمون شود، این همه‌پرسی برگزار خواهد شد.

————————

روحانی برای سومین بار به همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق واکنش منفی نشان داد


واکنش منفی حسن روحانی (چپ) به همه‌پرسی استقلال کردستان عراق این بار در گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین مطرح شده است.

واکنش منفی حسن روحانی (چپ) به همه‌پرسی استقلال کردستان عراق این بار در گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین مطرح شده است.

حسن روحانی برای سومین بار ظرف سه روز گذشته بار دیگر به موضوع همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق واکنش منفی نشان داد و تأکید کرد که «تمامیت ارضی در منطقه و عدم تغییر مرزها برای ایران بسیار حائز اهمیت است».

آقای روحانی این اظهارات را در گفت‌وگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، بیان کرده است.

آن گونه که پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری ایران روز دوشنبه سوم مهر گزارش داده است، رئیس‌جمهور ایران با اشاره به «تحولات جاری در عراق» گفته که «برای جمهوری اسلامی امنیت منطقه و حفظ تمامیت ارضی و وحدت ملی عراق بسیار مهم و حیاتی است».

«تحولات جاری در عراق» که مورد اشاره حسن روحانی قرار گرفته، برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق است که هم اکنون در حال برگزاری است.

آقای روحانی روز شنبه نیز با رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه‌ای خود، تلفنی گفت‌وگو کرد و طرفین، برگزاری همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان را عامل «ایجاد هرج‌ومرج در منطقه» ارزیابی کردند.

او شامگاه یکشنبه هم‌ در تماس تلفنی با حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق، گفت: «جمهوری اسلامی ایران کاملا از دولت مرکزی عراق حمایت می‌کند».

آقای روحانی افزود: «همه باید بدانند که مشروعیت آنها در چارچوب قانون اساسی عراق است» و تخلف از قانون اساسی عراق به معنای انجام اقدامات غیرقانونی است.

گزارش پایگاه ریاست‌جمهوری ایران می‌گوید که در تماس تلفنی روحانی با پوتین، رییس‌جمهوری روسیه نیز تأکید کرده که «دولت روسیه از دولت بغداد و تمامیت ارضی عراق حمایت می‌کند».

منابع روسی هنوز گزارشی در این زمینه منتشر نکرده‌اند.

همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان در حالی برگزار می‌شود که ایالات متحده آمریکا و سازمان ملل خواستار به تعویق افتادن آن شده بودند و ایران و ترکیه نیز با آن مخالفت کرده بودند.

دولت مرکزی عراق نیز ظرف چند روز گذشته تلاش‌های خود را شدت بخشید که مانع برگزاری این همه‌پرسی شود ولی موفقیتی به دست نیاورد.

نخست‌وزیر عراق در یک سخنرانی تلویزیونی گفته است: «اتخاذ تصمیمی یک‌جانبه که بر یکپارچگی و امنیت عراق و نیز امنیت منطقه اثرگذار است، از طریق یک همه‌پرسی جدایی‌خواهانه، مخالف قانون اساسی و صلح داخلی است».

مقام‌های اقلیم کردستان تاکید کرده‌اند به‌دلیل آن‌که خواسته‌های آن‌ها نادیده گرفته شده، و از آن‌جایی که در نهایت مذاکره و یا هر راهکار دیگری باید به‌سوی «استقلال» رهنمون شود، این همه‌پرسی برگزار می‌شود.

ایران و ترکیه که دارای اقلیتی بزرگ از جمعیت کرد هستند نگران ایجاد نا آرامی در مناطق کردنشین خود و تقویت انگیزه‌های جدایی‌طلبی هستند.

ایران مرزهای هوایی خود را به روی اقلیم کردستان عراق بسته و آنکارا نیز علاوه بر بستن مرز زمینی‌اش با این منطقه، نیروهای نظامی‌ خود را در مرز با آن مستقر کرده است.

انتظار می‌رود بیش از پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تن در همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان شرکت کنند. قرار است نتایج اولیه ۲۴ ساعت پس از رأی‌گیری اعلام شود.

avatar

همه نظرات (۳)

  • آریا

    ۰۳ ۰۷ ۱۳۹۶ ۲۱:۰۶
    ایران و ترکیه از قطع روابط با اقلیم کوردستان تنها خودشان ضررمند خواهند شد. چون میلیاردها دلار در کوردستان سرمایه گذاری کرده اند و نمی توانند به همین راحتی از منافع اقتصادیشان چشم پوشی کنند.
  • ********

    ۰۳ ۰۷ ۱۳۹۶ ۱۸:۰۸
    رجب تو این کار و نمی کنی , درآمد 8 میلیارد دلاری ترانزیت فقط نفت تو این شرایط بد اقتصادی که لیر نزول کرده و داری 2200تن طلاهای مردم با اوراق قرضه از دستشون بیرون میکشی , … پس به دلار نیاز داری ….
  • بهروز

    ۰۳ ۰۷ ۱۳۹۶ ۱۸:۰۳
    این کار کمر کردستان را می شکنه . کردستان از طریق کدام کشورها می خواهد صادرات واردات بکنه ؟ تو محاصره می افته.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید