هنری برگسن و فلسفه “زندگی”.

0
530

چپ ها “فلسفه زندگی” برگسن را بخشی از فلسفه ارتجاعی بورژوایی میدانند چون نام و عنوان آن غیرعلمی است و عامیانه است.برگسن میگفت جهان را نمیشود براساس عقل و با کمک علوم تجربی قهمید چون عقل برای درک ماهیت هستی ناتوان است. برگسن درآغاز هوادار فلسفه پوزیویتیسم بود. راسل او را یک فیلسوف خردگریز و ایده الیستی نامید. فلسفه مذهب برگسن زیر تاثیر مسیحیت بود و فلسفه زندگی او شبه عرفانی و دروتگرا است.درنیمه اول قرن بیست برگسن گرایی مترادف بود با نجات از عوارض و عواقب صنعت زده گی و علم زده گی و عقل زده گی. دلوژ میگفت برگسن از فلج شدن فلسفه توسط علم و صنعت گرایی افراطی جلوگیری نمود وبرگسن مدعی بود که از فلسفه دانشگاهی فاصله گرفت تا به فلسفه زندگی نزدیک گردد.او میگفت وظیفه فلسفه است که به زندگی معمولی و زندگی روانی ومقوله زمان بپردازد.

هنری برگسن و فلسفه “زندگی”.

علیشاه سلطانی ـ 18.09.2016

Bergson, Hennri 1850-1941

alishah soltani

falsaf@web.de

.هنری برگسن و فلسفه “زندگی”.

فیلسوف میان چپ ها و کمیته نوبل .

هنری برگسن، فیلسوف و ادیب فرانسوی، برنده جایزه نوبل ادبیات درسال 1927 میان سالهای 1850و 1941 میلادی زندگی نمود. کمیته نوبل دلیل اعطای این جایزه به اورا” کوشش درخشان برای انتقال ایده های غنی به خواننده “اعلان نمود.

پدربرگسن یک یهودی لهستانی ومادرش یک یهودی ایرلندی بودند. او سالها دیپلمات بود ودرسال 1917 مامورست یافت تا از طرف دولت فرانسه آمریکا را متقائد کند تا ازاین کشور درجنگ جهانی اول در مقابل قوای آلمان حمایت کند.

چپ ها “فلسفه زندگی” برگسن را بخشی از فلسفه ارتجاعی بورژوایی میدانند چون نام و عنوان آن غیرعلمی است و عامیانه است.برگسن میگفت جهان را نمیشود براساس عقل و با کمک علوم تجربی قهمید چون عقل برای درک ماهیت هستی ناتوان است.

برگسن درآغاز هوادار فلسفه پوزیویتیسم بود. راسل او را یک فیلسوف خردگریز و ایده الیستی نامید. فلسفه مذهب برگسن زیر تاثیر مسیحیت بود و فلسفه زندگی او شبه عرفانی و دروتگرا است.درنیمه اول قرن بیست برگسن گرایی مترادف بود با نجات از عوارض و عواقب صنعت زده گی و علم زده گی و عقل زده گی.

دلوژ میگفت برگسن از فلج شدن فلسفه توسط علم و صنعت گرایی افراطی جلوگیری نمود وبرگسن مدعی بود که از فلسفه دانشگاهی فاصله گرفت تا به فلسفه زندگی نزدیک گردد.او میگفت وظیفه فلسفه است که به زندگی معمولی و زندگی روانی ومقوله زمان بپردازد.

برگسن را همچون نیچه و شوپنهاور از جمله نمایندگان فلسفه زندگی میدانند. فلسفه هستی برگسن بر اساس فلسفه زندگی مطرح میگردد. قطع رابطه برگسن بافلسفه قرن19 یعنی پوزیویتیسم ، موجب اشتغال اوبه بحث زندگی عملی و روانی و زمان شد.

برگسن میگفت بهترین اصل وجود جهان مقوله انسان وزندگی و آگاهی است چون زمان وابسته به عنصر آگاهی میباشد. برگسن را میتوان نماینده فلسفه مدرن و رمانتیک نیزبشمارآورد. او میگفت زبان وابسته به اگاهی انسانی است.

فلسفه برگسن درقرن بیست روی اگزستنسیالیسم فلسفی وادبی تاثیر مهمی گذاشت. کلیسای کاتولیک فرانسه نشرآثار اورا از سال 1914 به بهانه رواج آته ایسم ممنوع نمود . نظریه های برگسن ازقرن گذشته به فلسفه وادبیات غرب نیرویی تازه بخشید.

برگسن تاثیرمهمی روی نویسندگان و هنرمندانی مانند پروست و شاو بجا گذاشت. از جمله فیلسوفان زیرتاثیر او جیمز و سورل و وایتهد هستند.وی چون داروین و اسپینوزا در زبان کتبی و شفاهی دقیق و خلاق و واضح بود.

برگسن عمل خنده را یک رفتار و حرکت و عکس العمل اجتماعی میدانست وبا اشاره به آثار کلاسیک ادبی و هنری مانند آثار مولیر و سروانتس و چارلی چاپلین می پرسد هدف مردم وجامعه از عمل خنده چیست؟ در آلمان اشاره میشود که تئوری نقد آدرنو و مکتب فنومنولوگی جرج زیمل و پدیده شناسی روزمره رسانه ها از فلسفه او الهام گرفته اند.

از جمله آثار هنری برگسن- نیروی زندگی- رمان و آزادی- ماده و حافظه- تفکروتحول خلاق شدن- مقوله خنده- پیرامون آگاهی- عجایب عامه- وضعیت واژهها- خلاقیت مفاهیم فلسفی- ورود به متافیزیک- و اخلاق و دین – هستند .

_________________________

شوپنهاور فیلسوف، معلم نیچه شاعر

آرشیو موضوع : تاریخ، فرهنگ و هنر

کتاب “تونل کبوتر”

«لوکاره» همچنین در این کتاب نوشته که پدرش چندین بار از زندان‌های خارج از کشور از او درخواست پول کرده است. او می‌نویسد: امروز هیچ حس محبت‌آمیزی از دوران کودکی‌ام یادم نمی‌آید، به استثنای برادر بزرگم که مدتی تنها سرپرست من بود. «جان لوکاره» که نام اصلی‌اش «دیوید جان مور کورنول» است، در کتاب زندگی‌نامه‌اش از عادت‌های …

ادبیات اجتماعی ، سیاسی و ایدئولوژیک است؟

وایس مدعی بود که عضو حزب شدن مانع خلاقیت ادبی وهنری نویسنده میشود. اوهمچون برشت کوشید تا جنبه های پرتضاد سیاست و استتیک و ایدئولوژی را دراثارش مطرح نماید .درنمایشنامه های او عناصر فلسفه آبزورد و خشونت زیر تاثیر ژانیت و استریندبرگ میباشند .وایس میگفت ادبیات هر کشوری بخشی از سیاست و تحولات اجتماعی تاریخی آن کشوراست. او …

«قربانت بروم، فدایت بشوم»

وقتی از «عادتهای بد» حرف می زنیم و می گوییم «ترک آنها سخت است، امّا اگر به بدی آنها پی ببریم، ترک آنها کم کم آسان می شود»، منظورمان ترک «اعتیادهای بد»، مثل معتاد شدن به هروئین نیست. «عادت» با «اعتیاد» در فارسی اختلاف معنی دارد. مثلاً وقتی به «گل مژه» که نوعی عفونت در لبۀ پلک …

نظریه پرداز مقوله مرگ

سیوران در نوشته های بیشماری از خود خواننده را به دلیل پوچی زندگی به خودکشی دعوت و تشویق نمود گرجه خودش 84 سال عمر کرد . او همچون اپیکور شاعر باستان و تنوگینس فیلسوف یونانی میگفت که بهتر است انسان اصلا متولد نشود چون جهان پر از ناملایمات است . وی همچون فلوبر عارفی است که به چیزی …

رفتار سازمان مجاهدین باعث شد تا سالها هر منتقدی در کشور انگِ مخالفِ برانداز بخورد

شما مجاهدین خلق و داعش را کنار هم قرار می‌دهید. یعنی آنها را از یک ریشه می‌دانید؟ درحالیکه بعضی معتقدند مجاهدین خلق دارای ایدئولوژی مشخص بودند اما داعش خود به رفتارهایی انجام می‌دهد اعتقادی ندارد و تنها دنبال وارونه کردن چهره اسلام است؟ تبریزی: کاملاً این دو گروه شبیه هم هستند که دو چهره مختلف …

شوپنهاور فیلسوف، معلم نیچه شاعر

شوپنهاور خود مدتی تحت تاثیر رمانتیک های ادبی مانند نوالیس و پیک و هوفمن بود . او تاثیر مهمی روی افکار فروید گذاشت. در پایان قرن 19 تئوری فلسفه زندگی و نظریه روانشناسی متکی به نظرات شوپنهاور بود . از جمله آثار او – اصول شناخت ، جملات برگزیده برای زندگی عملی ، و مقالاتی در روزنامه تایمز …

پیکر داود رشیدی بدرقه شد

پیکر داود رشیدی بدرقه شد مراسم بدرقه پیکر داود رشیدی با تمجید علی نصیریان،انتقاد جمشید مشایخی از یاد نکردن هنرمندان در زمان زنده بودن و تشکر ویژه‌ی احترام برومند از مردم برگزار شد. به گزارش خبرنگار ایسنا، صبح یکشنبه ۷ شهریور ماه تالار وحدت میزبان حضور مردم، هنرمندان، مسوولان هنری و حسین فریدون دستیار ویژه‌ی رییس …

مراسم وداع با پیکر داوود رشیدی در تالار وحدت تهران

مراسم تشییع و وداع با پیکر داوود رشیدی، بازیگر باسابقه و مشهور سینما و تئاتر ایران در تالار وحدت تهران برپا شده‌است. این مراسم از صبح یک‌شنبه هفتم شهریور ماه در تالار وحدت آغاز شده …

چرا فردید هنوز مهم است؟

چیزی که باعث شده فردید به یک چهره خاص در محافل مختلف فلسفی و روشنفکری ایران تبدیل شود جاذبه‌های شخصی فردید بود. آشوری این جاذبه شخصی فردید را اینگونه توصیف می‌کند: « من چون به فلسفه علاقه داشتم و فردید هم به عنوان فیلسوف کلاس داشت و من سرکلاسهایش هم می‌رفتم، آن دورانی که دوران طغیان جهان …

علیشاه سلطانی: مونگتنی ، آغاز مقاله نویسی روشنگرانه

مونگتنی را میتوان یکی از اجداد فلسفه وجود یا اگزستنسیالیسم بشمار آورد . او خودرا شاگرد سقراط میدانست و پیش از روسو، نظریه پرداز یک روش تعلیم و تربیت در غرب بود . مونگتنی مخالف با سازمانهای اجتماعی سنتی مانند ازدواج و کلیسا و تاجگذاری حاکمان بود . از جمله مخالفان مونگتنی ، پاسکال بود که آثار مونگتنی …

 

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید